CCleaner asennus ja peruskäyttö-opas

Lisätiedot tästä

Kuvaus

CCleaner on ilmainen suomenkielinen Windows-käyttöjärjestelmälle kehitetty rekisterin puhdistusohjelma ja väliaikaistiedostojen poistotyökalu. Ohjelma suorittaa tarkistukset nopeasti, huolellisesti ja turvallisesti. Ohjelmaa voi käyttää ihan perus asetuksilla eli älä muuta niitä ellet tiedä mitä teet. Ohjelma ei poista mitään tärkeitä tietoja kiintolevyltä, kuten dokumentteja.

Asennus

1.) Eli aluksi ladataan ja asennetaan itse ohjelma (ellei ole jo koneella): CCleaner 2016

CCleaner Lataa uusin versio.. ..työpöydällesi

ccleaner3

2.) Tuplaklikkaa työpöydällä olevaa ccsetup.exe tiedostoa niin asennus alkaa. Suomi pitäisi olla valmiina, ellei niin vaihda ja paina Ok:

ccleaner

Paina seuraava.

ccleaner

3.) Sinun pitää hyväksyä sopimus että voit käyttää ohjelmaa..

ccleaner

..ja paina sitten seuraava.

ccleaner

Poista ruksi!

4.) Tässä vaiheessa poista ruksi nuolen kohdasta. Turha asennella tommosia kylkiäisiä mistään ohjelmasta vaan aina erikseen asennus vaikka tuolle Chromelle!

CCleaner versio 5.45 kannattaa skipata kokonaan, linkki uutiseen.

(kuva päivitetty 2018)

5.) Näin ohjelma on asennettu!

ccleaner

Asetukset

Ohjelmaa voi käyttää oletusasetuksilla mutta itse olen ottanut monitoroinnin ja tietojen lähetykset pois.
Monitorointi asetukset, ruksit pois.
Yksityisyysasetukset, ruksit pois.

Turhien tiedostojen poisto

1.) Avaa CCleaner tuplaklikkaamalla ohjelman pikakuvaketta niin ohjelma aukeaa.

Paina Puhdistaja- välilehdellä Aja CCleaner (Jos painat Tutki niin ohjelma ei poista mitään, ainoastaan näyttää poistettavat).

Huomio! Ohjelma poistaa oletuksena mm. selaimen / selainten sivuhistoria tiedot, evästeet ym.! Voit halutessasi määrittää ettei esim. Firefoxin sivuhistoriaa tyhjennetä CCleanerin asetuksista poistamalla ruksin haluamasta kohdasta.

ccleaner12

2.) Tulee varmistus

ccleaner

Paina Ok niin etsintä alkaa.

3.) Näin tuli poistettua turhia tiedostoja kiintolevyä täyttämästä! Tässä esimerkissä poistettiin vain reilut 169 Megatavua mikä on vähän. Tavaraa voi poistua paljon enemmänkin riippuen koneestasi.

Rekisterin siivous

CCleaner ohjelmalla saa myös siivottua Windowsin rekisterin turhista rekisterimerkinnöistä. En suosittele putsaamaan rekisteriä ellet ole varma mitä olet tekemässä.

Huom. kannattaa lukea ensin Nekon artikkeli ennen rekisterin putsausta. Luo järjestelmän palautuspiste aina ennen kuin siivoat jollain ohjelmalla rekisteriä.

1.) Avaa CCleaner ja mene Rekisteri– välilehdelle ja paina sieltä Etsi rekisterin virheitä

2.) Löydettyään virheitä (voi olla paljonkin, tässä esimerkissä löytyi vain 21 virhettä) paina Korjaa valitut rekisterin virheet niin ohjelma kysyy Haluatko varmuuskopioida muutokset rekisteriin? Vastaa kyllä.

3.) Tallenna varmuuskopio sinne mistä löydät sen tarvittaessa jos joku menee pieleen. Tässä esimerkissä tallennan Omiin tiedostoihin.

4.) Sitten valitse Korjaa kaikki valitut virheet

5.) Paina Sulje

Näin olet varmuuskopioinut ja siivonnut rekisterin!

Yhteenveto ja vinkit

Ohjelmaa voi siis käyttää ihan perus asetuksilla eli näitä allaolevia esimerkkejä ei tarvitse välttämättä tehdä! Olen itse poistanut kaikki mitä ohjelma ehdottaa. 1.) Olen ottanut ruksin pois kohdasta (kun mm. Afterdawnilla niin suositellaan tekemään) Poista vain yli 48 tuntia vanhat tiedostot Windowsin tilapäiskansiosta. Valinnat-välilehdeltä > ”Lisäasetukset” > Poista vain yli 48 tuntia vanhat tiedostot… (poista ruksi)

2.) Sitten kun valitsee hiiren oikealla Roskakorin kohdalta Aja CCleaner..

.. niin voi poistaa turhat tiedostot (tyhjentää roskakorin samalla) ilman itse ohjelman aukaisua (ellet ole muuttanut tätä asetuksista).

Huomio! Kaikki omalla vastuulla! Itsellä ei ole ikinä ollut mitään ongelmia ohjelman kanssa mutta ongelmiakin voi tulla! Jos ongelmia tulee niin kannattaa keskustelupalstoilta tms. hakea apua esim. Afterdawn on hyvä paikka.

Viimeksi muokannut Sammy. 22/9/2011: Hardware linkki lisätty

Viimeksi muokannut Sammy. 2/8/2018: Mikrobitti linkki lisätty

Viimeksi muokannut Sammy. 20/3/2019: lisätty Windows 10: llä turhien tiedostojen poisto