F-Secure Key- salasanahallintaohjelma

F-Secure on tehnyt salasananhallintaohjelman, samantapainen kuin aikaisempi Password Safe ohjelma, salasanoja ei tallenneta F-Securen tuotepäällikkö Juha Torkkelin mukaan F-Securen palvelimelle: (Lainaus Iltasanomista)

Torkkelin mukaan salasanojen salaus on järeä. Palveluiden salasanoja ei säilytetä palvelimilla vaan paikallisesti laitteiden massamuisteilla AES-256-salattuna. Salausavaimet derivoidaan hetkellistä käyttöä varten PBKDF2-algotimilla. Käyttäjän käyttämän pääsalasanan tai sen johdannaisia ei tallenneta minnekään. Salasanojen synkronointi laitteiden välillä maksullista versiota käytettäessä tehdään Suomessa sijaitsevilla palvelimilla.

Alkusanat

Internetin julmassa ja kiehtovassa maailmassa kertyy salasanoja kaiken maailman sivuihin ja ohjelmiin mm. keskustelufoorumit ja kaikkia salasanoja ei millään muista ulkoa. Pelkästään yhtä ja samaa (tai samoja) salasanaa ei myöskään suositella käytettäväksi jokaiselle sivustolle, ohjelmalle jne. sillä se on tietoturva riski. Ohjelman käyttö on helppoa, pitää vain muistaa se pääsalasana.

f-secure_key_small

Ohjelmalla pystyy luomaan turvallisia salasanoja mitä ei tarvitse muistaa kunhan muistaa ohjelman pääsalasanan! Tätä pääsalasanaa ei saa unohtaa!

F-Secure Key Asennus

1)

Lataa asennustiedosto F- Securen sivulta työpöydällesi ja tuplaklikkaa sitä.

f-secure_key_asennus

2)

Asennus hoituu klikkaamalla nuolen nappuloita, klikkaa kuvat isommiksi.

f-secure_key_asennus1
f-secure_key_asennus2

Tässä pitää hyväksyä ehdot ruksaamalla kohta 1.
f-secure_key_asennus3
f-secure_key_asennus4
f-secure_key_asennus5

Paina lopuksi Finish ja ohjelma on asennettu, nyt työpöydälläsi on kuvake mistä päästään avaamaan ohjelma.
f-secure_key_asennus7

Linkki tähän

F-Secure Key ohjelman käyttö

1)

Tuplaklikkaa työpöydälläsi olevaa pikakuvaketta ja ohjelma aukeaa f-secure_key_kaytto15 Valitse Create new account ellei sinulla jo ole tiliä luotuna.

f-secure_key_kaytto

Ensin pitää luoda pääsalasana mitä ei missään tapauksessa saa unohtaa! Kirjoita ekaan laatikkoon haluamasi salasana ja toiseen laatikkoon sama salasana uudelleen ja paina Ok, tätä salasanaa ei saa paljastaa kenellekkään sillä silloin se ei enää ole salasana.

2)

Sitten lisätään salasanoja, esim. Password Safe ohjelma saa salasanatietokannan XML- tiedostoksi mikä voidaan tuoda tähän F-Secure Key ohjelmaan käyttämällä Import passwords kohtaa jos haluaa, tässä oppaassa tuodaan kuitenkin vain 1 tunnus testiin.

f-secure_key_kaytto2

f-secure_key_kaytto4

Itsellä kirjoitushetkellä on 161 tunnusta Password Safessa mutta en ole kuitenkaan siitä luopumassa näillä näkymin.

Eli lisätään ekasta kuvasta Add Password– kohdasta esimerkkinä Facebook- tunnukset, vain kuvaus (description), tunnus (user name) ja salasana (password) on pakollinen kohta. Paina lopuksi Save.

f-secure_key_kaytto5

Voit liittaa kuvakkeen ja eri värejä selventääksesi listaa.

f-secure_key_kaytto10 f-secure_key_kaytto11

f-secure_key_kaytto7

Video asennuksesta.

3)

Nyt kun ohjelma on auki niin mene www.facebook.com osoitteeseen ja paina control+f2 niin ohjelma osaa syöttää tunnukset, valitset vain pudotuslaatikosta oikean tunnuksen. Lisää ohjeita F-Securen tukisivulla.

f-secure_key_kaytto14

4)

Aina kun luot uudet tunnukset johonkin (Facebookissa minulla oli jo tunnukset) niin kannattaa luoda ohjelmalla turvallinen salasana Generate kohdasta, voit halutessa muokata mitä merkkejä tai kuinka pitkän salasanan ohjelma luo. Paina Use this ja harmaassa laatikossa oleva merkkijono on salasana uudessa tunnuksessa mitä ei onneksi tarvitse muistaa kunhan muistat pääsalasanan minkä loit aikaisemmin.

f-secure_key_kaytto12

Näin ohjelman peruskäyttö on hallussasi.

Linkki tähän

Vinkkejä

1)

Jos haluat muuttaa pääsalasanan niin se onnistuu menemällä kohtaan Change master password.

f-secure_key_kaytto8

f-secure_key_kaytto13

Anna ensin vanha salasana ja kahteen alimpaan laatikkoon uusi salasana. Painoitan vielä että tätä pääsalasanaa ei saa unohtaa, muuten kaikki tiedot ovat poissa.

2)

Ohjelma sammuu turvallisuussyistä itsestään jonkin ajan kuluttua (n. 5-10 min) eli pitää antaa pääsalasana uudestaan, samaten jos sammutat ohjelman oikean yläkulman ruksista niin tällöinkin pitää antaa pääsalasana uudestaan. Myös asetuksista Lock tekee saman.

Älä koskaan jätä ohjelmaa päälle ja jätä tietokonetta yksin.

3)

Ohjelman tietokanta ei ole riippuvainen internetistä, tietokanta tallentuu omalle koneelle eli ohjelmaa voi käyttää ilman nettiäkin.

4)

Ohjelmasta kopioidaan tarvittaessa yksittäiset tunnukset Ctrl + c yhdistelmällä ja liitetään taas Ctrl + v yhdistelmällä.

5)

Samankaltaisia ohjelmia on Password Safe ja Bitwarden mitä käytän itse tällä hetkellä ja sitä suosittelen.

Over and out, Sammy

Tämä opas perustuu lyhyeen kokemukseen eli kaikki omalla vastuulla.

Viimeksi muokannut Sammy. 11.11.2014 (latauslinkki päivitetty suomenkieliseen)

Viimeksi muokannut Sammy. 19.8.2018 (Bitwarden suositus lisätty)